2. Výška umístění střešních oken

Špatně umístěné okno je špíš ke zlosti než k radosti.

Okna která jsou moc vysoko a nebo nízko nejsou pro radost z bydlení ale trápí celý život.Nechtějte se trápit celý život a zkuste si přečíst naše rady a doporučení

Výška umístění střešních oken

Nejvhodnější výška spodní hrany střešního okna se pohybuje v rozmezí od 95 do 110 cm.Takto umístěná okna nabízí možnost snadného výhledu a již jsou dostatečně vysoko na prosvětlení místnosti.

V těchto výškách nejsou vhodná okna kyvná,protože dohází při otevření křídla k vystrčení horní části křídla do interiéru a značně zavazí užívání okna.

http://www.nejenstresniokna.cz/kyvna

Tomuto můžeme částečně zabránit výběrem delších oken (délka 140,160cm).V tomto výškovém rozsahu jsou vhodná okna výsuvně kyvná nebo výklopněkyvná.

Tyto typy zvyšují komfort a užití střešních oken.

http://www.nejenstresniokna.cz/vysuvnekyvna

Pokud budeme mít okna umístěná ve výšce od 110 cm do 140 cm jedná se o okna k prosvětlní místnosti a částečnému výhedu z okna.V této výšce můžeme použít opět okna výsuvněkyvná nebo výklopněkyvná ,musíme si zjistit kde se na konkrétním typu oken nachází otverání.Při výšce spodní hrany okna ve výšce nad 140 cm + výška okna 140 cm bude klika v horní části ve výšce nad podlahou 210 cm.Okna s otveráním dole tento problém mít nebudou.

Okna umístěná nad 150 cm jsou okna pouze pro prosvětlení prostor.Zde je užití oken výklopněkyvných zcela zybtečné a nevhodné.Okna při plném otevření nejsme schopni samovolně ani zavřít.

Výška montáže pomocné montážní laťě pro instalaci střešních oken se řídí jednoduchým pravidlem.

K probíhající střešní laťi se střešní krytinou, přičteme 10-12 cm a zde bude umístěna montážní lať.

Od této montážní laťě bude začínat střešní okno. Takto jsme získalí spodní hranu okna a přičteme délku okna a již víme kde se bude okno nacházet.

Je nutné dbát nato aby střešní okno končilo pod vaznicemi nebo ve stropě.

Takto umístěné okno je okno v ideální pozici.

Okna,která budou umístěna výše budou do místnosti pouštět více světla,ale bohužel při otevření nic neuvidíme.

Zdroj. Zdeněk Kratochvíl

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.